Toggle Navigation

 

Vanil bajadera

Pržen i iseckan lešnik je nezamenljiv u poslasticama. Opna lešnika se najlakše skida tako što se lešnici stave u rernu i zagrevaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.

Priprema

Penasto umutiti puter sa šećerom. Dodati keks, lešnike, kakao i sok od pomorandže, a zatim sve promešati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smesu od keksa.

Puding razmutiti sa malo mleka i skuvati u ostatku mleka sa šećerom. U prohlađen puding dodati puter i dobro umutiti. Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, puter i malo vode).

Bajaderu ohladiti i iseći na kocke.

 

Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste puter i čokolada i ova sadrži znatno veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 280 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 122.5 kcal

Natrijum - 140 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 100 g putera
    • 50 g šećera
    • 2 kašike kakaa
    • 250 g mlevenog keksa
    • 100 g iseckanih lešnika
    • 50 g soka od pomorandže
    • 400 ml obranog mleka
    • 1 kesica pudinga od vanile
    • 2 kašike šećera
    • 50 g putera
  • Glazura:
    • 100 g čokolade
    • 30 g putera
    • malo vode