Toggle Navigation

 

Voćni jogurt od borovnice

Plava boja borovnica potiče od antocijana, poznatog antioksidansa. Uz plod šipka i peršunov list, borovnice su najbogatiji prirodni izvori još jednog moćnog antioksidansa, vitamina C. Zbog toga su to namirnice koje prirodno sadrže materije koje smanjuju rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova i nekih oblika malignih bolesti. 

Plativoo
Priprema

Borovnice, brusnice i šećer sjediniti sa jogurtom. Razliti u čaše i ostaviti u frižider da se stegne. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 69 mg

Masti (%) - 1 %

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 86 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 34.5 mg

Masti (%) - 0.5 %

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g borovnica
    • 100 g šećera u prahu
    • 600 ml jogurta