Toggle Navigation

 

Voćni kolač sa kruškama

U 100 grama ploda kruške sadržano je 0.3 g belančevina, 0.4 g masti, 9.5 g ugljenih hidrata, 2,8 g ukupnih vlakana i 5 mg vitamina C. Kruške „Vilijamovke“ sadrže velike količine kalcijuma i gvožđa pa se preporučuju u ishrani žena iznad 40 godine.

Priprema

Umutiti jaja i postepeno dodavati preostale sastojke: šećer, brašno, ulje i prašak za pecivo. Smesu umutiti i razliti u tepsiju premazanu uljem i posutu brašnom. Kruške oljuštiti, iseći na manje komade i poređati preko smese. Staviti kolač da se peče u rernu zagrejanu na 200°C oko 30 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 700 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 88 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 133 g

Ugljeni hidrati (%) - 75 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 65 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 44 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 66.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 37.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 800 g krušaka
    • 5 jaja
    • 5 šoljica šećera
    • 5 šolja brašna
    • 2 šoljice ulja
    • 1 prašak za pecivo