Toggle Navigation

 

Voćni mak kolač

Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, kako u poslasticama, tako i u jelima, predjelima, salatama.....

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto jaja i šećer, dodati brašno, mak, mleko, ulje, rum, prašak za pecivo i iseckano suvo voće.

Razliti masu u pripremljenu đuveč tepsiju i ispeći u zgrejanoj rerni na 180*C, oko 45 minuta.

Pečen i ohlađen kolač posuti šećerom u prahu, iseći na kocke i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 255 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 22 mg

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Natrijum - 87 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 127.5 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11 mg

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 43.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g brašna
    • 180 g mlevenog maka
    • 400 ml mleka
    • 2 jaja
    • 100 ml ulja
    • 1 prašak za pecivo
    • 250 g šećera
    • 30 ml ruma
    • 100 g suvih kajsija
    • 100 g suvih smokava
    • 100 g suvog grožđa