Toggle Navigation

 

Butkica u slatkom soku

Pomorandža se ubraja u grupu agruma - voća sočnih plodova kiselkasto-slatkog ukusa. Najlepša je u svom svežem obliku ili ceđena i prerađena u sok. Sto grama pomorandže obezbeđuje čak 90% dnevnih potreba vitamina C.

Priprema

Butkicu iseći na manje komade, blago posoliti, pobiberiti i staviti u tepsiju.

Preliti sokom od ceđene pomorandže i polovinom potrebne količine crvenog vina i staviti u rernu zagrejanu na 200*C. Peći oko 15 minuta.

Džem od brusnice staviti u šerpu, preliti preostalim crvenim vinom, posuti cimetom i uz stalno mešanje kuvati sok dok ne provri.

Izvaditi butkicu iz rerne, preliti slatkim sokom i vratiti u rernu. Peći još 10 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 2050 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 161 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 1025 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 80.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 veca barena butkica (oko 1 kg)
    • 180 ml crvenog vina
    • 180 ml soka od cedene pomorandže
    • cimet
    • so
    • biber
    • 100 g džema od brusnice