Toggle Navigation

 

Čorba od boranije

Legenda kaže da su Španci boraniju u početku gajili kao ukrasnu biljku zbog lepih cvetova. Jednom prilikom nekoliko mahuna je palo u lonac u kom je kuvar spremao supu, nije to odmah primetio, jelo je posluženo i boranija u slast pojedena.

Plativoo
Priprema

U vodu staviti sitno iseckanu boraniju i krompir iseckan na kocke. Kuvati oko 20-ak minuta, odnosno, dok se povrće ne skuva.

Na mešavini ulja i putera malo propržiti brašno, dodati mlevenu papriku, naliti mlekom i promešati.

Sipati zapršku u posudu sa boranijom i kuvati zajedno oko 5 minuta, dok se čorba ne zgusne.

Zatim dodati mirođiju i začiniti ostalim začinima.

Čorbu od boranije servirati toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 16 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 6 mg

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Natrijum - 541 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Natrijum - 270.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g boranije
    • 200 g krompira
    • 2 kašike ulja
    • 10 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 1 kašika crvene mlevene paprike
    • 300 ml mleka
    • so,
    • biber
    • mirođija