Toggle Navigation

 

Čorba od praziluka i krompira

Praziluk je najbliži „rođak“ crvenog luka, ali je daleko blažeg ukusa i nije ljut. Naizgled je neugledno i jeftino povrće, a u stvari je prava riznica vitamina i minerala, uz malu energetsku vrednost.

Priprema

Praziluk iseći na kolutove, krompir na kockice i dinstati na zagrejanom ulju oko 5 minuta.

Posoliti, pobiberiti, preliti bujonom od povrća i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta.

Umutiti pavlaku i žumanca i legirati skuvanu čorbu.

Čorbu od praziluka i krompira servirati u tanjir, posuti peršunom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 146 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Natrijum - 73 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g praziluka
    • 300 g krompira
    • 1 kašika ulja
    • 1 l bujona od povrca
    • beli biber
    • so
    • 2 jaja
    • 50 ml pavlake za kuvanje
    • peršunov list