Toggle Navigation

 

Grčki gril patlidžan

Iako plavi patlidžan ne sadrži veliku količinu vitamina i minerala, bogat je dijetnim vlaknima i to ne samo celulozom koja ima povoljan efekat na rad organa za varenje, već i pektinom koji povoljno deluje na snižavanje povišenih vrednosti holesterola u krvi. Zahvaljujući ovakvim osobinama, trebalo bi ga što češće koristiti u svakodnevnoj ishrani.

Plativoo
Priprema

Patlidžane iseći na kolutove i izgrilovati na ulju.

Napraviti preliv od sitno iseckanog belog luka i peršunovog lista, maslinovog ulja i soli.

Servirati grilovane patlidžane na tanjir, preliti pripremljenim prelivom i poslužiti kao predjelo.

 

Prilikom kupovine odaberite lagane, srednje velike primerke patlidžana. Oni sadrže manje semenki koje su uzrok gorčine. Spoljašnja kora treba da bude sjajna i čvrsta, bez oštećenja a stabljika patlidžana izrazito zelene boje. Patlidžan se čuva u frižideru u plastičnoj vrećici do 5 dana. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 77 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 80 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 38.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g patlidžana
    • 4 čena belog luka
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list