Toggle Navigation

 

Grilovano povrće i piletina na salati

Sve savremene nutritivne preporuke ističu značaj svakodnevnog unošenja dovoljnih količina dijetnih vlakana putem ishrane, pri čemu je preporučeni unos minimalno 25 g na dan. Sa svojih 9 g dijetnih vlakana poreklom iz povrća ovaj obrok predstavlja pravi poklon za vaš organizam.

Plativoo
Priprema

Na ulju izgrilovati začinjenu piletinu.

Tikvice i patlidžan iseći na kolutove i izgrilovati. U gril tiganj staviti i cele šampinjone.

Zelenu salatu i crveni kupus iseći, pomešati i servirati na tanjir.

Dodati izgrilovano povrće i meso, a zatim sve preliti mešavinom jogurta, belog luka i mirođije.

Uz predjelo poslužiti krišku crnog hleba.

 

Plavi patlidžan je plod čije sočno i nežno meso specifično pikantnog ukusa, posebno dolazi do izražaja nakon grilovanja. U kombinaciji sa tikvicama i ostalim povrćem i začinima predstavlja pravi kulinarski specijalitet.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 915 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 457.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 300 g tikvica
    • 200 g patlidžana
    • 150 g crvenog kupusa
    • 150 g sitnijih šampinjona
    • 150 ml jogurta od obranog mleka
    • 2 čena belog luka
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g crnog hleba
    • 1 glavica zelene salate
    • mirođija