Toggle Navigation

 

Kozji sir i med

Postoje dve vrste domaćeg kozjeg sira, a to su beli meki sir i polutvrdi sir. Beli, meki sir se proizvodi u područjima gde se kao sirovina upotrebljava kravlje, ovčije i kozje mleko ili njihove mešavine, dok polutvrdi kozji sir se proizvodi uglavnom na području Primorja, Ostrva, Hercegovine i Crne Gore.

Plativoo
Priprema

Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poređati kozji sir isečen na kriške.

Sir preliti maslinovim uljem i medom, posuti iseckanim urmama i žalfijom, pokriti folijom i staviti u rernu.

Zapeći kozji sir sa medom 5 minuta u rerni zagrejanoj na 220*C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Natrijum - 272 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Natrijum - 136 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g kozjeg sira
    • 60 g meda
    • 100 g urmi
    • žalfija
    • 1 kašika maslinovog ulja