Toggle Navigation

 

Krem čorba od krompira

Pšenični griz ili krupica, izrađuje se u različitim veličinama zrna, pa prema finoći razlikujemo grub, srednji i fini griz, a po sastavu griz od tvrde i meke pšenice. Od griza se daljom meljavom dobija oštro brašno koje se često koristi u poslastičarstvu za izradu biskvita, keksa, pita i kremova.

Plativoo
Priprema

Krompir skuvati u bujonu i izmiksati štapnim mikserom.

Griz propržiti na puteru, dodati u čorbu, preliti mlekom i kuvati oko 5 minuta.

Na kraju kuvanja dodati kiselu pavlaku, promešati, pobiberiti i posuti iseckanim peršunom.

Krem čorbu od krompira poslužiti kao toplo predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 416 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 208 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g krompira
    • 500 ml bujona
    • 300 ml obranog mleka
    • 20 g griza
    • 100 g kisele pavlake
    • 1 kašika putera
    • peršunov list
    • biber