Toggle Navigation

 

Kruške gorgonzola

Da biste bili sigurni da je gorgonzola sveža i bezbedna za ishranu, osim što ćete proveriti rok upotrebe, proverite da li postoje jasno definisane vertikalne crte intenzivno zelene boje. Ako postoje plesni neke druge boje na površini i u vidu fleka, sir više nije jestiv. Dužina zrenja gorgonzole određuje kakvu će konzistenciju imati sir: čvrsta gorgonzola ima duži period sazrevanja od kremaste. Proizvodi se u blagoj i zreloj varijanti, koja je jedna od najpopularnijih gorgonzola kod nas.

Plativoo
Priprema

Tost iseći u željeni oblik, zapeći ga sa obe strane u tiganju, staviti gorgonzolu i zapeći u rerni 2-3 minute dok se sir ne otopi.

Kruške oljuštiti i iseći na kriške. Na tanjir servirati rukolu, dodati kruške i tost sa gorgonzolom.

Na ulju kratko propržiti sitno iseckani crveni luk, dodati suvo grožđe i preliti balzamikom. Promešati i kuvati sos 5 minuta.

Preliti kruške i tost sa gorgonzolom balzamiko sosom i poslužiti uz sok od pomorandže.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 17 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 kriški tosta
    • rukola salata
    • 300 g krušaka
    • 50 g suvog grožda
    • 180 g gorgonzole
    • 1 kašika ulja
    • 100 g crvenog luka
    • balzamiko sirće
    • zelena salata