Toggle Navigation

 

„Nazdravlje“ čorba

Povrće se, zbog male energetske vrednosti, preporučuje u dijetalnoj ishrani. Kako se vitamini najviše gube prilikom kuvanja vrlo je važno da se termička obrada povrća obavi u posuđu koje može da sačuva hranljive supstance u najvećoj mogućoj meri.

Plativoo
Priprema

Na ulju i puteru prodinstati sitno iseckan crni luk, dodati med, šargarepu isečenu na kolutove, celer isečen na kocke i cvetiće karfiola i brokolija. Preliti vodom i kuvati 30-ak minuta. Dodati testeninu, ostaviti još par minuta da se kuva i servirati. Dekorisati biljnom pavlakom i čorbu poslužiti dok je još topla.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 150 g brokolija
    • 150 g karfiola
    • 150 g celera
    • 1 kašika ulja
    • 15 g putera
    • 10 g meda
    • 80 g testenine (flekice)
    • 50 ml slatke pavlake - (dekoracija)