Toggle Navigation

 

Oslić salata sa prazilukom i paradajzom (posno)

Prilikom pripreme obroka upotrebljen je konzervisani pasulj koji ima niz prednosti: brzo se priprema, manje gubi hranljivih sastojaka i ima duži rok upotrebe u odnosu na uobičajeno kuvani pasulj. Mana mu je, kao i ostaloj konzerviranoj hrani, visok sadržaj kuhinjske soli.

Priprema

Kuvanog oslića iseći na krupne komade i staviti u činiju. Dodati sitno isečen praziluk i paradajz isečen na kriške, promešati i dodati zelenu salatu iseckanu na rezance, crveni pasulj, iseckan beli luk, i masline. Posoliti, pobiberiti, posuti origanom i preliti maslinovim uljem i sokom od limuna. Oslić salatu sa przilukom i paradajzom promešati, servirati i poslužiti uz krišku ražanog hleba.

Kod naroda čiju ishranu karakteriše manji unos masti, beleži se manji broj obolelih od malignih bolesti dojke i creva. Zato je preporuka da ukupan dnevni unos energije poreklom iz masti ne bude veći od 30%.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 525 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 18 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 262.5 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 9 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kuvanog oslića
    • 300 g praziluka
    • 300 g paradajza
    • 300 g kuvanog crvenog pasulja
    • so
    • biber
    • origano
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • 50 g maslina
    • 1 limun
    • 400 g ražanog hleba