Toggle Navigation

 

Paketići od cvekle

Cvekla je bogata belančevinama i ugljenim hidratima i prava je riznica vitamina i minerala. Smatra se da ima mnoštvo lekovitih svojstava. Značajan sadržaj gvožđa u cvekli i fitohemikalije antocijana, koji joj daje prekrasnu boju, povoljno deluju na obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca

Plativoo
Priprema

Cveklu tanko iseći na listiće.

Ovčiji sir usitniti, dodati kiselu pavlaku, naseckan beli luk, peršunov list i sok od limuna, promešati i sjediniti nadev.

Kalupe obložiti alu folijom, staviti listiće cvekle po obodima i dnu kalupa, staviti nadev i upakovati. Ostaviti u frižider da se stegne.

Izvaditi iz kalupa, odstraniti foliju i paketiće od cvekle servirati na tanjir. Dekorisati paketiće i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 373 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 13 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 62.5 kcal

Natrijum - 186.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 6.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g kuvane cvekle
    • 300 g ovčijeg sira
    • 150 g kisele pavlake
    • peršunov list
    • 2 čena belog luka
    • 1 limun
    • biber
    • so,