Toggle Navigation

 

Pariska krem čorba

Najčešći, najobilniji i najkvalitetniji začin za sve vrste povrća u pravilu su seckani luk ili praziluk kao početna faza u oplemenjivanju povrća. U masnoću na kojoj pržite luk ili praziluk, još u početku zagrevanja dodajte i jednu kašiku vode. Time će se smanjiti temperatura zagrevanja masnoće a time i mogućnost zagorevanja i nastanka štetnih materija. Dovoljno je da luk samo postane staklast.

Priprema

Zagrejati puter i ulje, staviti naseckan crni luk i praziluk, upržiti i preliti bujonom.

Dodati kockice krompira, iseckane šampinjone i kuvati 20-ak minuta.

Sve izmiksati štap mikserom, dodati kiselu pavlaku, posoliti, pobiberiti, promešati i kuvati još 5 minuta dok ne proključa.

Parisku krem čorbu servirati, posuti seckanim peršunom i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 706 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 353 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 250 g praziluka
    • 150 g crnog luka
    • 300 g krompira
    • 150 g šampinjona
    • 800 ml bujona
    • 150 g kisele pavlake
    • biber
    • so
    • peršunov list