Toggle Navigation

 

Patlidžan rolnice sa mlevenim orasima

Patlidžan sadrži oko 92% vode, 1% belančevina, 0,2% masti i oko 6% ugljenih hidrata. Veoma je bogat dijetnim vlaknima, celulozom koja povoljno utiče na rad organa za varenje i pektinom, koji ima pozitivan efekat na snižavanje vrednosti holesterola u krvi.

Plativoo
Priprema

Patlidžan iseći po dužini.

Pileće meso izlupati, začiniti i izgrilovati zajedno sa patlidžanom. Grilovani patlidžan posuti preprženim mlevenim orasima.

Pečeno meso iseći na šnite i urolovati u patlidžan.

Na drugom delu ulja kratko upržiti naseckani beli luk, dodati brašno, paradajz pire i sve zaliti bujonom.

Na tanjir servirati rukolu, rolovani patlidžan i preliti sosom od paradajza.

 

Za jelo se koriste plodovi patlidžana različitog oblika i veličine, svetloljubičaste, tamnoljubičaste boje ili belo prošarani sa glatkom i sjajnom korom. što su plodovi stariji, sadrže veću količinu gorkog alkoloida solanina, te su najbolji kada su mladi. Kora je debela i žilava pa je treba oljuštiti, izuzev prilikom pečenja ili punjenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 620 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 310 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 500 g patlidžana
    • biber
    • so
    • 40 g mlevenih oraha
    • 2 čena belog luka
    • 2 kašike brašna
    • 50 g paradajz pirea
    • 300 ml pilećeg bujona
    • bosiljak
    • peršunov list
    • 200 g rukole
    • 3 kašike maslinovog ulja