Toggle Navigation

 

Patlidžan u belom

Plavi patlidžan je veoma dobar za zdravlje srca jer sadrži znatne količine kalijuma, minerala koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Patlidžan sadrži biološki aktivne fitohemikalije – saponin i antocijan nasunin za koje se smatra da imaju antioksidativna, antialergijska, protivzapaljenska i antikancerogena svojstva.

Priprema

Izgrilovati kolutove patlidžana na zagrejanom ulju.

Na tanjir servirati rukolu i čeri paradajz, preko poređati grilovane kolutove patlidžana i na njih staviti kolutove mocarele.

Narendati parmezan preko patlidžan salate i poslužiti.

 

Prilikom kupovine odaberite lagane, srednje velike primerke patlidžana. Oni sadrže manje semenki koje su uzrok gorčine. Spoljašnja kora treba da bude sjajna i čvrsta, bez oštećenja, stabljika patlidžana izrazito zelene, a unutrašnjost bele boje sa nekoliko semenki. Patliždžan se čuva u frižideru u plastičnoj vrećici do 5 dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 835 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 417.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 4.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g rukole
    • 200 g čeri paradajza
    • 300 g plavog patlidžana
    • 120 g mocarele
    • 40 g parmezana u komadu
    • 1 kašika maslinovog ulja