Toggle Navigation

 

Pavlaka

Ovaj odlično izbalansiran obrok, bogat dijetnim vlaknima i sa uravnoteženim odnosom belančevina, masti i ugljenih hidrata možemo preporučiti svima koji vode računa o svom zdravlju.

Priprema

Kriške hleba premazati pavlakom, posuti narendanim celerom i poređati tanko isečene kolutove krastavca. Posuti sitno seckanim orasima i dodati listiće peršunovog lista.
Celer nije samo hranljiva namirnica već i vrlo dobar i mirisan začin i delotvoran lek. Njegov koren se najčešće koristi u salatama. Celer je najbolje očistiti četkicom u hladnoj vodi kako bi se uklonili ostaci zemlje, potom odseći vrh i oguliti grubu površinu. Nakon što ga narendate, treba nacediti malo limunovog soka kako u kontaktu sa svetlom ne bi izgubio boju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 575 kcal

Natrijum - 540 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 89 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 287.5 kcal

Natrijum - 270 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 44.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g integralnog hleba
    • 120 g kisele pavlake
    • 200 g narendanog celera
    • 120 g krastavca
    • 80 g usitnjenih oraha
    • peršunov list