Toggle Navigation

 

Pečurke u paradajzu (posno)

Bukovače pre upotrebe treba brzo oprati u tekućoj vodi. Ne treba ih ljuštiti, već samo dobro oprati, jer se u kori šešira nalazi veći deo aromatičnih sastojaka. šeširi pečuraka se seckaju po želji, dok je nožica nešto tvrđa od šešira i treba je sitnije iseći da bi se lakše skuvale.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti naseckan crni luk, dodati konkase isečenu šargarepu, iseckane bukovače, šampinjone i šitaki gljive.

Lagano dinstati, pred kraj dodati ranije obareni pirinač, proprženi susam, so, biber i peršun.

Paradajz izdubiti, napuniti pripremljenom smesom, poređati u tepsiju i zapeći u zagrejanoj rerni na 200*C, desetak minuta.

Uz predjelo servirati krišku crnog hleba.

 

Odlično izbalansiran obrok, bogat dijetnim vlaknima i sa idealnim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata. Pogodan je za ishranu svih članova porodice, od najmlađih do najstarijih.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 780 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 89 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 18 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 44.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 9 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 8 većih paradajza
    • 300 g bukovače
    • 150 g šitaki gljiva
    • 100 g šampinjona
    • 200 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 150 g barenog pirinča
    • 50 g proprženog susama
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g crnog hleba