Toggle Navigation

 

Pljeskavice od šargarepe

Danas se zna da je šargarepa veoma dobar izvor antioksidansa iz grupe karotenoida, koji pomažu organizmu u poboljšanju vida, zaštiti od bolesti kardivaskularnog sistema, prevencije nastanka tumora kao i regulaciji šećera u krvi. Zbog svih ovih osobina neophodno je da šargarepu uvrstite u svoj jelovnik. 

Plativoo
Priprema

U činiju staviti šargarepu, orahe, pastu, jaje, ulje, prezlu, jogurt, susam i začine i promešati.

Napraviti od smese pljeskavice i ispeći ih na grilu.

Lepinje prepoloviti, premazati kečapom i majonezom, staviti list salate, iseckan luk i pljeskavicu.

Preklopiti i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 463 mg

Masti - 29 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 231.5 mg

Masti - 14.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • majonez
    • 50 g seckanih oraha
    • 1 jaje
    • 3 kašike ulja
    • 40 g prezle
    • 50 ml jogurta
    • 10 g susama
    • dodatak jelu
    • biber
    • 4 lepinje
    • 4 lista salate
    • 1 glavica crnog luka
    • kečap
    • 400 g rendane barene šargarepe
    • 2 kašike tahini paste