Toggle Navigation

 

Potaž od pečuraka

Đampinjoni su najviše uzgajana pečurka na svetu. Sveža se može nabaviti tokom cele godine. Mogu se konzumirati dobro oprani, sirovi plodovi, u salati, u čorbama, dinstani kao prilog mesnim jelima i jajima, njihove klobuke možemo puniti raznim smesama i zapeći u pećnici. Mariniramo ih u sirćetu i ulju.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom puteru i suncokretovom ulju kratko propržiti iseckani crni luk, dodati iseckane šampinjone i šitake (deo gljiva ostaviti), preliti mlekom i kuvati dok ne provri.

Usitniti štapnim mikserom. Potaž vratiti da proključa, posoliti i pobiberiti.

Preostali deo gljiva kratko izgrilovati na ulju.

Servirati potaž, dodati izgrilovane gljive i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 148 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 57 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 74 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g šitaki gljiva
    • 200 g šampinjona
    • 150 g crnog luka
    • 2 kašike suncokretovog ulja
    • 15 g putera
    • 1 kašika susamovog ulja
    • so
    • biber
    • 200 ml mleka