Toggle Navigation

 

Sos od pečuraka i senfa

Senf se uglavnom upotrebljava nekuvan, kao dodatak pri pripremi jela od mesa ili u sosovima. Treba ga čuvati na hladnom mestu a nakon momenta otvaranja, poželjno je potrošiti ga što pre, pošto mu ukus vrlo brzo slabi.

Priprema

Na zagrejano ulje staviti naseckani crni luk i lagano prodinstati par minuta.

Dodati šampinjone isečene na četvrtine, senf, naliti vodom i kuvati par minutra dok tečnost ne ispari.

Razmutiti brašno sa malo mleka.

Preostalo mleko sipati u šampinjone i kada proključa, staviti razmućeno brašno, promešati i kuvati sos dok se ne zgusne.

Sos od pečuraka i senfa sipati u sosijeru i poslužiti uz grilovano povrće ili meso.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Natrijum - 181 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 35 kcal

Natrijum - 90.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 3.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g crnog luka
    • 300 g šampinjona
    • 20 g senfa
    • 250 ml obranog mleka
    • 1 kašika brašna
    • biber
    • so
    • dodatak jelu
    • peršunov list
    • 1 kašika ulja