Toggle Navigation

 

Rajski patlidžani sa sirevima

Preporučeni unos dijetnih vlakana je od 25 do 30 grama u toku dana. Najbolji izvor dijetnih vlakana je sveže povrće, jer obezbeđuje i rastvorljiva i nerastvorljiva dijetna vlakna, čime se obezbeđuje njihovo višestruko pozitivno dejstvo, kako na organe za varenje, tako i na kardiovaskularni sistem.

Plativoo
Priprema

Patlidžane zaseći na par mesta. Beli luk sitno iseckati, posoliti, pomešati ga sa začinskim travama i maslinovim uljem i time napuniti zasečene patlidžane. Staviti u tepsiju i peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180*C.

Izvaditi patlidžane iz rerne, posuti ih usitnjenom gorgonzolom i narendanom mocarelom i vratiti da se zapeku još par minuta, dok se sirevi ne otope.

Na tanjir servirati rukolu i narendanu šargarepu, pa dodati gotov patlidžan. Uz predjelo poslužiti krišku integralnog hleba.

 

Zbog svoje jake arome, plavi italijanski sir gorgonzola se najčešće koristi u malim količinama za sosove i različite specijalitete. Intenzitet boje plesni u gorgonzoli zavisi od dužine perioda zrenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 345 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 965 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 19 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 172.5 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 482.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 9.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 čena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • bosiljak
    • so
    • biber
    • 120 g mocarele
    • 100 g gorgonzole
    • 100 g rukole
    • 200 g šargarepe
    • 200 g integralnog hleba
    • 4 manja patlidžana