Toggle Navigation

 

Pita sa gorgonzolom

Da biste bili sigurni da je gorgonzola sveža i bezbedna za ishranu, osim što ćete proveriti rok upotrebe, proverite da li postoje jasno definisane vertikalne crte intenzivno zelene boje. Ako postoje plesni neke druge boje na površini i u vidu fleka, sir više nije jestiv.

Priprema

Lisnato testo rastanjiti oklagijom, obložiti kalup i nabockati viljuškom.

Naseckati pršutu i gorgonzolu i posuti po lisnatom testu.

U činijicu staviti jaja, mleko, kiselu pavlaku, so i biber i dobro umutiti. Preliti preko sira i pršute.

Staviti da se peče u zagrejanu rernu, 15-ak minuta na 190*C. Uz pitu poslužiti napitak po želji.

Gorgonzola ili „plavi italijanski sir" se pravi od punomasnog kravljeg mleka, soli i posebne vrste gljivica. S obzirom na to da sadrži 48% masnoće pripada grupi punomasnih sireva. Ova pita za čiju pripremu se koristi gorgonzola, kisela pavlaka i lisnato testo sadrži skoro 50% masnoće zbog čega nije pogodna za osobe sa srčanim oboljenjima, povišenim vrednostima masnoća u krvi, dijabetesom i drugim hroničnim oboljenjima koja zahtevaju posebne režime ishrane.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 1005 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 138 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 207.5 kcal

Natrijum - 502.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 69 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g lisnatog testa
    • 150 g gorgonzole
    • 150 g pršute
    • 3 jaja
    • 200 ml obranog mleka
    • 80 ml kisele pavlake
    • biber