Toggle Navigation

 

Gratinirani bataci sa povrćem i gorgonzolom

Za gratiniranje jela u pećnici koriste se prelivi od umućenih jaja i kisele pavlake ili milerama da bi se sastojci povezali i dobili lepu rumenu boju. Međutim, ovako pripremljena jela imaju veliku energetsku vrednost i veliki sadržaj masti, pa treba tragati za laganijim sastojcima kao što je jogurt od obranog mleka koji će jelu dati jednaku sočnost, a biće mnogo zdravije.

Priprema

Na delu ulja kratko propržiti začinjene pileće batake. U tepsiju sipati preostalo ulje, staviti krompir isečen na kriške, šargarepu, brokoli i pečene batake. Jaja, pavlaku i gorgonzolu umutiti i preliti sve sastojke. Zapeći odnosno gratinirati 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Servirati gratinirane batake sa povrćem i gorgonzolom na tanjir, ukrasiti i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 570 kcal

Natrijum - 930 mg

Masti - 30 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 256 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 285 kcal

Natrijum - 465 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 128 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g otkošćenih pilećih bataka
    • 400 g barenog krompira
    • 300 g barene šargarepe
    • 200 g barenog brokolija
    • 150 g gorgonzole
    • 2 jaja
    • 100 g kisele pavlake
    • so
    • biber
    • 3 kašike ulja