Toggle Navigation

 

Rolovana pršuta sa kajmakom

Prerada mesa u razne vrste pršuta ima relativno najdužu istoriju. Međutim, ima veoma malo podataka o toj proizvodnji u našim uslovima. Proizvode se, uglavnom, u četiri geografska područja po kojima su i nazvani: dalmatinski, užički, kraški i njeguški pršut. U suštini nema bitnih razlika između njeguškog, dalmatinskog i kraškog pršuta u pogledu načina proizvodnje. Razlike su, prvenstveno, u pogledu organoleptičkih osobina, što je uslovljeno razlikama u klimi i trajanju pojedinih etapa u procesu proizvodnje (dimljenje, sušenje i dr.).

Plativoo
Priprema

U činiji pomešati mladi kajmak i mileram, dodati sitno iseckan svež bosiljak i ponovo promešati.

Pečenu papriku dobro prosušiti.

Listić pršute premazati u tankom sloju namazom od kajmaka, preko njega staviti list pečene paprike i uviti u rolnicu.

Ponoviti postupak i ostaviti u frižideru da se stegne.

Pre posluženja rolnicu iseći na pola.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 909 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 79 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 82 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 62.5 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 454.5 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 39.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 41 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g pršute u listićima
    • 100 g pečene crvene paprike
    • 200 g mladog kajmaka
    • 100 g milerama
    • svež bosiljak