Toggle Navigation

 

Paprike, sir, kajmak

Kajmak je mlečni proizvod koji se proizvodi u zemljama Jugoistočne Evrope, Male Azije i Bliskog Istoka. Osim tradicionalne proizvodnje u seoskim domaćinstvima, kajmak se danas može nabaviti i u marketima, uglavnom propisno deklarisan i bakteriološki potpuno ispravan

Priprema

Mladi sir usitniti u činiji, dodati kajmak, naseckan beli luk i jaja, a zatim sve dobro promešati.

Paprike očistiti od semenki i napuniti pripremljenom smesom.

Staviti ih u tepsiju i zapeći 15-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180*C.

Servirati pečene paprike sa sirom i kajmakom na tanjir i poslužiti uz crni hleb i sok od višnje.

 

Na prvi pogled, odlično izbalansiran obrok, međutim udeo zasićenih masti u energetskoj vrednosti porcije je iznad preporučenih 10 %. Osobe koje vode računa o unosu masnoća, smesu za nadevanje paprika mogu da pripreme bez kajmaka, čime će značajno smanjiti udeo zasićenih masti u obroku.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1045 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 142 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 80 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 522.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 paprike babure
    • 350 g mladog sira
    • 100 g kajmaka
    • 2 cena belog luka
    • 2 jaja
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od višnje