Toggle Navigation

 

Rotkvice sa prazilukom i gorgonzolom

Zbog svoje jake arome, gorgonzola se najčešće koristi u malim količinama za pripremu sosova i različitih specijaliteta. Intenzitet boje plesni u gorgonzoli zavisi od dužine perioda zrenja. Danas se proizvode dve vrste gorgonzole, blaža i zrelija. Dolce je ”blaža” i manje slana vrsta zbog kraćeg procesa zrenja i većeg procenta vode.

Priprema

Očišćene rotkvice i praziluk iseckati na tanje kolutove. Kukuruz šećerac ocediti i staviti u činiju za salatu. U sredinu staviti rotkvice i praziluk.
Dresing: Jogurt izmešati sa senfom, posoliti i pobiberiti. Dodati izmrvljenu gorgonzolu i rendanu jabuku. Salatu od rotkvica sa prazilukom i gorgonzolom pre serviranje preliti dresingom i poslužiti uz crni hleb.

Da biste bili sigurni da je gorgonzola sveža i bezbedna za ishranu, osim što ćete proveriti rok upotrebe, proverite da li postoje jasno definisane vertikalne crte intenzivno zelene boje. Ako je na površini primetna plesan neke druge boje u vidu fleka, sir više nije jestiv.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 455 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 71 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 227.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 7.5 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 35.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g rotkvica
    • 250 g kukuruza šećerca
    • 200 g praziluka
    • 400 ml jogurta od obranog mleka
    • 200 g rendanih jabuka
    • 50 g gorgonzole
    • 1 kašika senfa
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba