Toggle Navigation

 

Aleksandrija

Prema svim savremenim preporukama unos natrijuma u toku dana bi trebalo ograničiti na približno 2400 mg. Pri tome ne zaboravite da se ne računa samo natrijum koji se nalazi u kuhinjskoj soli, već i natrijum u namirnicama koje koristite za pripremu obroka.

Priprema

Praziluk uviti u slaninu i poređati u nauljenu vatrostalnu činiju.

Jaja, pavlaku i mleko umutiti mikserom, posoliti i preliti preko praziluka.

Zapeći u zagrejanoj rerni na 200 *C, oko 15 minuta.

Pečen praziluk servirati na tanjir uz rotkvice.

Poslužiti uz crni hleb i sok od paradajza.

 

Praziluk kupite onda kada ćete ga koristiti, a da bi se nekoliko dana očuvao u frižideru, odsecite mu vrhove listova. Važno je napomenuti da u zelenim listovima ima više vrednih nutrijenata nego u belom delu stabljike.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1915 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 186 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 957.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 93 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 praziluka
    • 100 g dimljene slanine
    • 3 jaja
    • 150 ml kisele pavlake
    • 80 ml obranog mleka
    • so
    • 1 kašika ulja
    • 200 g rotkvica
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od paradajza - napitak
Ključne reči:
praziluk pavlaka jaja rotkvice