Toggle Navigation

 

Salata od brusnica i čerija

Brojni bioflavonoidi, čiju su lekovitost potvrdila laboratorijska istraživanja, svrstali su brusnicu u grupu veoma cenjenih namirnica, naročito u ishrani osoba izloženih stresu. Kao snažan antioksidans, brusnica ima svoje mesto u prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i nekoliko vrsta karcinoma.

Plativoo
Priprema

Čeri paradajz prepoloviti, mladi luk iseckati i staviti u činiju.

Dodati fetu, ulje, začine i promešati.

Salatu posuti seckanim peršunovim listom i brusnicama. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 298 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 67 %

Zasićene masti - 4 g

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 149 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 33.5 %

Zasićene masti - 2 g

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 3 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g brusnica
    • 2 kašike bundevinog ulja
    • 2 glavice crvenog luka
    • 300 g čeri paradajza
    • 100 g feta sira
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • sok jednog limuna