Toggle Navigation

 

Salata od gambora i dagnji

Uzgajane dagnje obično imaju tanju školjku, a prirodne su čvršće i imaju manje mesa.

Plativoo
Priprema

Na delu maslinovog ulja kratko propržiti iseckan beli luk, dodati gambore i dagnje, posoliti, pobiberiti, začiniti ruzmarinom, preliti belim vinom i kuvati 10 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari.

U dublju činiju staviti crni luk isečen na rebarca, dodati bareni pirinač, kukuruz, rukolu, masline, čeri paradajz isečen na četvrtine, papriku isečenu konkase i kapar.

Posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem i sokom od limuna i promešati.

Na kraju dodati prohlađ‹ene gambore i dagnje, promešati i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 22 %

Masti - 11 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 63 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Natrijum - 579 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 31.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Natrijum - 289.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g dagnji
    • 200 g gambora
    • 3 čena belog luka
    • 5 kašika maslinovog ulja
    • 80 ml belog vina
    • 100 g crvenog luka
    • 100 g barenog pirinča
    • 200 g kukuruza šećerca
    • 40 g rukole
    • 150 g čeri paradajza
    • 100 g crnih maslina
    • 100 g zelene paprike
    • 30 g kapara
    • ruzmarin
    • so,
    • biber
    • 1 limun