Toggle Navigation

 

Francuske dagnje

Prilikom kupovine, izaberite dagnje koje su čvrsto zatvorene ili vrlo malo otvorene, a na lagani pritisak se zatvaraju. Do pripreme, školjke čuvajte u frižideru, umotane u vlažnu kuhinjsku krpu. Danas se mogu kupiti i očišćene i zamrznute ili konzervisane školjke koje su daleko jednostavnije i bezbednije za upotrebu.

Priprema

Hleb iseći na kriške, poređati u tepsiju i sasušiti 7-8 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C. Na zagrejanom ulju propržiti iseckane dagnje, dodati naseckan beli luk, preliti vermutom, posoliti, pobiberiti i prokuvati dok alkohol ne ispari. Dodati iseckan peršunov list, promešati i servirati pripremljene dagnje na prepečene kriške francuskog hleba.
Meso dagnji je ukusno, hranljivo a može se jesti sirovo, kuvano ili prženo. 100 g svežih dagnji ima 86 kcal energije, 12% belančevina, 2 % masti i približno 4% ugljenih hidrata. Dobri su izvori vitamina D i vitamina B12. Odlikuje ih visok sadržaj holesterola, ali i bogastvo omega-3 masnih kiselina zbog kojih se smatra da obezbeđuju značajne koristi za kardiovaskularno zdravlje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 1485 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 742.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 28.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 22.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 francuski hleb - baget
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 600 g dagnji
    • 2 cena belog luka
    • 50 ml vermuta
    • peršunov list
    • so
    • biber