Toggle Navigation

 

Pasta Mare

Dagnje su sigurno najpoznatija školjka na ovim prostorima. Meso dagnji je ukusno, hranljivo a može se jesti sirovo, kuvano ili prženo. Značajna prednost je vrlo pristupačna cena.

Priprema

Na maslinovom ulju kratko propržiti sitno isečen mladi luk, beli luk, oceđene inćune i dagnje. Dinstati par minuta, pa dodati čeri paradajz presečen na pola, so i biber. Sipati sok od paradajza i prethodno obarenu testeninu. Posuti sitno sečenim bosiljkom.
Ovaj obrok donosi ukus Mediterana na vaše trpeze. Iako sadrži veću količinu masti od preporučenih vrednosti, udeo zasićenih – aterogenih masti je u dozvoljenim okvirima, što je još jedna od karakteristika mediteranske kuhinje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 405 kcal

Natrijum - 1965 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 202.5 kcal

Natrijum - 982.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 29.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g testenine
    • 400 g konzerviranih dagnji
    • 100 g konzerviranih inćuna
    • 100 g mladog luka
    • 2 cena belog luka
    • 100 g čeri paradajza
    • so
    • biber
    • 150 ml soka od paradajza
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • bosiljak