Toggle Navigation

 

Salata od jabuka

Jabuka se ističe dostupnošću tokom većeg dela godine, neutralnim ukusom i velikim brojem vrsta koje je čine prihvatljivom u brojnim jelima. Odličan je izvor vitamina, minerala, vlakana i voćnih kiselina. Potvrđeno pospešuje rad organa za varenje, osnažuje imunološki sistem, jača desni i deluje preventivno protiv brojnih bolesti.

Plativoo
Priprema

Narendati celer, šargarepu i jabuke, staviti u činiju, preliti sokom od limuna i promešati.

Salatu servirati na tanjir, dodati suvi vrat i posuti mlevenim orasima. 

Izbalansiran obrok, sa uravnoteženim odnosom belančevina, ugljenih hidrata i masti u energetskoj vrednosti porcije, uz to i bogat dijetnim vlaknima, pravi je dar organizmu
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 1370 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 81 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 685 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 11.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 40.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g korena celera
    • 150 g šargarepe
    • 200 g jabuka
    • 200 g suvog vrata
    • 40 g usitnjenih oraha
    • sok jednog limuna
Ključne reči:
jabuka šargarepa celer suvi vrat