Toggle Navigation

 

Salata od junetine sa krastavcima i rotkvicama

Krastavac je idealna namirnica i za leto i za zimu. Ima nisku energetsku vrednost jer je sastavljen najviše od vode. Sadrži prehrambena vlakna, vitamin C, a od minerala silicijum, kalijum i magnezijum, pa se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Krastavac poboljšava elastična svojstva kože i sprečava zadržavanje vode, te ga možete koristiti i za obloge.

Priprema

Rotkvice i krastavce očistiti i iseckati na tanke listiće. Crni luk iseći na rebarca, a barenu junetinu sitno iseckati. Sjediniti sve pripremljene sastojke, posoliti i pobiberiti. Napraviti preliv od ulja, senfa, balzamiko sirćeta i peršuna. Preliti salatu, pažljivo promešati i servirati na podlozi od zelene salate. Salatu poslužiti uz ražani hleb.
Kako su krastavci vrlo osetljivi na visoke temperature, čuvajte ih u frižideru u plastičnim vrećicama da ne bi izgubili veliki deo vode. Prilikom kupovine birajte tvrde plodove, čija je boja tamnozelena.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 13.5 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g rotkvica
    • 300 g krastavaca
    • 150 g crnog luka
    • 300 g barene junetine
    • 2 kašike senfa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 1 kašika balzamiko sirćeta
    • 2 kašike seckanog peršunovog lista
    • 300 g reckave zelene salate
    • so
    • biber
    • 400 g ražanog hleba