Toggle Navigation

 

Salata sa semenkama lana

Lan se u ishrani može koristiti na više načina. Celim semenkama obogatiće testo za hleb, kifle ili kolače. Sveže samlevene semenke lana mogu se dodavati različitim jelima, žitaricama, salatama, supama od povrća, sarmama.

Priprema

Iseći zelenu salatu na trake i staviti u posudu, dodati paradajz isečen na kriške, krastavac na kolutove, šargarepu i crveni luk na listove. Propržen susam i semenke lana dodati u činiju. Posoliti, preliti jogurtom i izmešati. Salatu poslužiti sa raženim hlebom.
Odlično izbalansiran obrok sa malim sadržajem zasićenih masti i bez holesterola, koji obiluje dijetnim vlaknima te se preporučuje svim osobama.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 485 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Natrijum - 840 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 18 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 242.5 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 420 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 9 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 glavica zelene salate
    • 300 g paradajza
    • 150 g krastavca
    • 150 g šargarepe
    • 100 g crvenog luka
    • 50 g semenki lana
    • 30 g susama
    • so
    • 500 ml jogurta
    • 400 g raženog hleba