Toggle Navigation

 

Salata zelena simfonija

Ovaj hranljivi obrok, prepun vitamina, minerala i fitonutrijenata, obezbediće čak polovinu dnevne potrebne količine dijetnih vlakana. Različitim vrstama salata u organizam je moguće uneti obilje provitamina A, vitamin K, folate, vitamin C, kalijum i mangan.

Priprema

Skuvan krompir iseći na kolutove.

Tunjevinu ocediti od viška ulja.

Zelenu salatu, rukolu i crveni radič oprati i iskidati na manje komade.

Paradajz iseći na tanje kriške.

Praziluk oprati i iseći na kolutove.

Sve sastojke staviti u činiju, dodati grašak i masline i lagano izmešati.

Od senfa, sirćeta, bibera i ulja napraviti preliv i začiniti salatu. Uz salatu poslužiti i krišku integralnog hleba i servirati kao predjelo.

 

Prilikom čišcenja zelene salate, ali i drugih vrsta salata, potrebno je odstraniti spoljašnje listove i odseći stabljike koje salati mogu dati gorčinu. Listove treba iskidati i iseći na željenu veličinu, oprati ih i ukloniti višak vode, a potom po želji začiniti i pomešati sa ostalim sastojcima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 535 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 38 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 72 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 18 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 267.5 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 12.5 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 9 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g kuvanog krompira
    • 200 g kuvanog graška
    • 200 g paradajza
    • 1 glavica zelene salate
    • 1 glavica crvenog radiča
    • 1 praziluk
    • 100 g rukole
    • 2 konzerve tunjevine
    • 20 crnih maslina
    • 30 g senfa
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • biber
    • 40 ml vinskog sirćeta
    • 300 g integralnog hleba