Toggle Navigation

 

Sendviči sa tofu sirom (posno)

Tofu je sojin sir i uglavnom se koristi u jelima vegetarijanske i makrobiotičke kuhinje, ali sve češće, i u ishrani ljudi koji, iz zdravstvenih razloga, treba da ograniče unos životinjskih masti. Pravi se slično kao i kravlji sir samo od sojinog mleka. U zavisnosti od upotrebljenog sirila (limunov sok ili nigari) dobija se mekani ili čvrsti tofu.

Priprema

U blenderu napraviti namaz od polovine količine tofu sira, maslina, mariniranih pečuraka, soft margarina i začina. Tom smesom premazati kriške kukuruznog hleba. Preko sendviča poređati preostali deo tofu sira isečen na kriške, kolutove paradajza i krastavaca i posuti ih peršunom. Posne sendviče poslužiti uz sok od ceđenih pomorandži.
Pozitivnim uticajima soje i proizvoda od soje na zdravlje srca i krvnih sudova treba dodati i uticaj ovih proizvoda na ublažavanje neprijatnih simptoma menopauze. Aktivni sastojci tofua i drugih proizvoda od soje su fitoestrogeni genistein i diadzein, koji se u telu ponašaju kao veoma slabi estrogeni hormoni.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 610 kcal

Natrijum - 1050 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 525 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 400 g kukuruznog hleba
    • 200 g tofu sira
    • 200 g mariniranih pečuraka
    • 50 g soft margarina
    • so
    • peršun
    • 2 paradajza
    • 2 krastavca
    • 50 g zelenih maslina
    • 800 ml soka od cedenih pomorandži - napitak