Toggle Navigation

 

Šargarepa hleb

Interesantno je da sada postoje šargarepe raznih boja: narandžaste, bele, žute, crvene, ljubičaste... Različite boje sadrže i različite antioksidante. Najčešće se koristi koren, a mogu se koristiti i listovi, ali kuvani.

Priprema

Šargarepu propržiti na ulju dok ne omekša i ohladiti.

Pomešati obe vrste brašna, so, cimet, muskatni oraščić, semenke suncokreta i šargarepu.

Umesiti testo uz dodavanje mlake vode da bude glatko.

Staviti u pleh za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180*, oko 45 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 12 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Natrijum - 109 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 54.5 mg

Vlakna - 2.5 g

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g šargarepe (rendane)
    • 250 g integralnog brašna
    • 125 g raženog brašna
    • 125 g semenki suncokreta
    • 2 kašike ulja
    • 3 g soli
    • cimet
    • muskatni oraščić
    • 5 g praška za pecivo
    • 300 ml mlake vode