Toggle Navigation

 

Bešamel sos RECEPT

Muškatni oraščić raste na ostrvu Banda koje pripada Molučkom otočju (otočje začina) na istoku Indonezije. Arapi su ga odatle doneli kao začin u Evropu.

Priprema

Brašno upržiti na rastopljenom puteru.

Preliti sa mlekom, začiniti i kuvati dok se ne zgusne.

Po želji se mogu dodati i ostali začini, muskatni oraščić i dr.

Najčešće se bešamel sos koristi kao preliv u lazanjama, musakama i drugim jelima.  

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 292 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 0 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 146 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 0 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 50 g brašna
    • 50 g putera
    • 500 ml obranog mleka
    • dodatak jelu
    • biber
    • muskantni oraščić