Toggle Navigation

 

Koktel sos

Da bi konjak bio vredan imena koje nosi, mora biti proizveden od tri vrste autohtonog grožđa, a karakteristična aroma se postiže dugogodišnjim odležavanjem u hrastovim bačvama.

Plativoo
Priprema

Crni luk i ljutu papričicu sitno iseći i staviti u blender.

Dodati u blender majonez, kečap, senf, preliti konjakom, posuti iseckanim peršunovim listom i bosiljkom, posoliti, pobiberiti i na kraju dodati i narendanu koru od limuna.

Usitniti sve sastojke i napraviti sos.

Gotov sos prebaciti u posudu za serviranje. Uz koktel sos najbolje sa slažu jela sa roštilja, kako od mesa tako i od povrća.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 741 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 75 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 57.5 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 370.5 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 37.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 11.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g majoneza bez jaja
    • 60 ml kečapa
    • 15 g senfa
    • 15 ml konjaka
    • peršunov list
    • bosiljak
    • 100 g crnog luka
    • 1 ljuta papricica
    • so
    • biber
    • narendana limunova kora