Toggle Navigation

 

Cicina salata

Pri pripremi jela, a naročito salata koje se služe bez prethodne termičke obrade, uvek vodite računa da namirnice budu sveže, u roku trajanja i proverenog kvaliteta. Posebnu pažnju obratite na mlečne proizvode, koji pripadaju grupi lako kvarljivih namirnica.

Priprema

Listove zelene salate staviti u činiju. Pomorandžu iseći na kockice, poređati po salati, a zatim dodati isečena kuvana jaja, mladi sir i oceđenu tunjevinu. Posuti iseckanim peršunovim listom i bosiljkom, preliti maslinovim uljem i balzamikom. Salatu promešati i servirati uz krišku crnog hleba.
Mladi kravlji sir je blago slan i sadrži veći procenat vode što znači da ima manje masti. Zahvaljujući značajnom sadržaju kalcijuma ima važnu ulogu u sprečavanju osteoporoze i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 760 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 122 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 2 kuvana jaja
    • 1 veca pomorandža
    • 200 g mladog sira
    • 180 g tunjevine iz konzerve
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • bosiljak
    • 200 g crnog hleba