Toggle Navigation

 

Ekstra restovani krompir

Prednosti ražanog hleba su velike: raž je odličan izvor vlakana, zbog čega pomaže u regulisanju telesne težine i smanjivanju nivoa holesterola, pa je zato ovu vrstu hleba dobro kombinovati sa jelima koja su pretežno sastavljena od mesa.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti kobasicu isečenu na kolutove i izvaditi se strane. Na istom ulju propržiti iseckan crni luk i slaninu. Zaliti sa malo vode, dodati začine, iseckan sušeni paradajz, krompir isečen na kolutove i peršunov list. Vratiti kobasicu i kratko prodinstati. Servirati na tanjir uz ražani hleb.
U ovom obroku je udeo masnoća i belančevina u energetskoj vrednosti porcije neznatno iznad preporučenih vrednosti. Ukoliko nemate zdravstvenih tegoba koje zahtevaju ograničenje unosa masti ili belančevina povremeno možete uživati u ukusu ovog jela.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1590 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 74 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 795 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 28 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 37 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barenog krompira
    • 400 g kobasica
    • 100 g dimljene slanine
    • 150 g crnog luka
    • 100 g sušenog paradajza
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 g ražanog hleba