Toggle Navigation

 

Francuski seoski ručak

Sušenjem posoljenih komada mesa, kobasica i slanine dobija se raznolika paleta suhomesnatih proizvoda, vrlo čestih na našim trpezama. Salata od kupusa je odličan i zdrav dodatak koji ovom obroku daje visoku nutritivnu vrednost.

Priprema

Krompir iseći na tanke kolutove i ređati u nauljenu vatrostalnu posudu. Preko krompira ređati suvu kobasicu isečenu na kolutove, a zatim pečenicu, šunku i slaninu. Sve prekriti preostalim krompirom, preliti sa vodom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C 40 minuta. Umutiti jaja sa mlekom, izvaditi jelo iz rerne, preliti i vratiti da se zapeče još 10 minuta. Gotovo jelo servirati na tanjir i ukrasiti kolutovima paprike. Uz ručak poslužiti salatu od svežeg kupusa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 635 g

Energetska vrednost porcije - 645 kcal

Natrijum - 1700 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 220 mg

Belančevine - 33 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 317.5 g

Energetska vrednost porcije - 322.5 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 16.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg krompira
    • 200 g šunke
    • 100 g suve kobasice
    • 100 g svinjske pečenice
    • 50 g slanine
    • 3 jaja
    • 200 ml mleka
    • 2 kašike ulja
    • 200 g crnog hleba
    • 600 g kupusa
    • so
    • biber
    • sirće