Toggle Navigation

 

Fišeci u spanaću

Spanać pre upotrebe treba pažljivo i dobro oprati pod mlazem tekuće vode jer se na listovima i drškama može zadržati zemljište i pesak. Može se pripremati na različite načine – sirov, kao salata, kuvan u vodi, na pari, može se dinstati, poslužiti kao predjelo, ukusna čorba, glavno jelo ili prilog, samostalno ili uz druge različite vrste povrća.

Plativoo
Priprema

Lisnato testo rastanjiti oklagijom, iseći na trake i uviti preko kalupa. Peći u rerni 15-ak minuta na 200*C. Zagrejati ulje i puter, dodati brašno, malo upržiti, a zatim sipati mleko uz stalno mešanje žicom. Dodati sitno iseckan obareni spanać, začine, sitno isečen beli luk, jaje i dobro promešati. Pečenicu iseckati, pomešati sa trapistom i pavlakom. Tako pripremljenom masom puniti lisnato testo i servirati uz spanać.

 

Ovaj obrok obiluje namirnicama koje su veoma bogati izvori masnoća, što za krajnji rezultat ima veliku količinu ne samo ukupnih, već i zasićenih i transmasnih kiselina, koje dovode do povećanja štetnih LDL holesterola i ubrzavaju procese ateroskleroze. Zbog svega navedenog ovaj obrok, bez ikakvih modifikacija, mogu konzumirati zdrave, fizički aktivne osobe.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 645 kcal

Natrijum - 1165 mg

Masti - 36 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 105 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 322.5 kcal

Natrijum - 582.5 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 52.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g lisnatog testa
    • 200 g pečenice
    • 150 g kisele pavlake
    • 100 g narendanog trapista
    • 500 g barenog spanaća
    • 20 g putera
    • 2 kašike ulja
    • 3 kašike brašna
    • 600 ml obranog mleka
    • 1 jaje
    • biber
    • so
    • muskatni oraščić
    • 2 cena belog luka
    • fišeci
    • nadev:
    • začin za medenjake