Toggle Navigation

 

Fusili sa podlivenim svežim sirom

Chiffonade je način sečenja listića bosiljka na što tanje rezance. U italijanskim jelima bosiljak se najčešće kombinuje sa peršunom i origanom, i dodaje što mlađim sirevima (mocareli, rikoti ili mladom, podlivenom siru).

Priprema

Spanać očistiti i iseći na tanke trake.

Iseckati luk i izdinstati ga na ulju, pa dodati spanać i paradajz pelat.

Povrće dinstati 5 minuta, te posoliti i pobiberiti.

Testo izmešati sa seckanim peršunom, bosiljkom i izdinstanim povrćem, pa posuti komadićima podlivenog sira, i ukrasiti čeri paradajzom.

Bosiljak kao začin daje jelu karakterističan ukus, a odličan je i kao zamena za so. Način pripreme hrane u kojem umesto soli koristimo začinsko bilje posredno deluje na snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i na uklanjanje celulita.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 405 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 40 g

Belančevine (%) - 30 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 202.5 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 13.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g barenih fusila
    • 200 g paradajz pelata
    • 200 g spanaća
    • 100 g crnog luka
    • 1 kašika ulja
    • 1 kašika seckanog peršuna
    • 1 kašika seckanog bosiljka
    • 400 g podlivenog sira
    • 100 g čeri paradajza