Toggle Navigation

 

Zapečeno povrće

Odlično izbalansiran obrok u kome su i belančevine i masti i ugljeni hidrati u granicama preporučenih vrednosti, tako da u ovo obroku mogu da uživaju i osobe koje imaju ograničenja u pogledu unosa masti, poput osoba sa bolestima srca.

Priprema

Prodinstati crni luk isečen na kocke, dodati usitnjen paradajz, pirinač, boraniju, so, biber i kockice krompira. Promešati masu, posuti lovorom i staviti u đuveč činiju. Preliti umućenim jajetom i mlekom. Zapeći u zagrejanoj rerni 20-ak minuta na 200* C.
Lovor je jedan od najčešće korišćenih začina u kuhinji. Koristi se suv, kao dodatak supama, marinadama, sosovima, nadevima, paštetama i prilikom pripreme različitih jela od ribe. Njegova aroma se poveća ako se list precepi i onda doda u jelo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 680 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barene boranije
    • 100 g crnog luka
    • 500 g paradajza
    • 500 g krompira
    • 100 g pirinča
    • so
    • biber
    • lovorov list
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml obranog mleka
    • 1 jaje