Toggle Navigation

 

Kaneloni sa brokolijem i semenkama

Brokoli sadrži brojne biološki aktivne supstance sa antioksidativnim svojstvima, te je namirnica koja se nalazi u preporukama za ishranu u prevenciji očne mrene, srčanih bolesti i nekih tipova malignih bolesti. Koliko je brokoli zdravo povrće govore činjenice iz tablica sastava namirnica. Sto grama svežeg brokolija zadovoljiće 150% preporučenog dnevnog unosa za vitamin C i ima vlakana koliko i kriška hleba od integralnih žitarica. Jedan je od najboljih izvora vitamina A koji postoji u prirodi

Priprema

Brokoli iscepkati na cvetiće, staviti u ključalu vodu i bariti 2 minuta. U vodu u kojoj se brokoli bario dodati malo ulja, ostaviti da proključa a zatim staviti testo za lazanje i kratko prokuvati. Izvaditi testo i ocediti na pamučnoj krpi ili papirnim salvetama. Na zagrejanom ulju prodinstati crni i beli luk, dodati paradajz pelat i sok od paradajza, promešati i kuvati dok se sos ne zgusne. Brokoli staviti u činiju, dodati prezlu, parmezan, rendani trapist, mleko, začiniti muskatnim oraščićem, posoliti, pobiberiti i promešati. Staviti nadev od brokolija na testo, dodati masline, uviti kanelone i ređati u tepsiju. Kanelone preliti sosom od paradajza, posuti rendanim trapistom i semenkama i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 830 kcal

Natrijum - 1067 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 95 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 415 kcal

Natrijum - 533.5 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 47.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g brokolja
    • 60 g prezli
    • 80 g parmezana
    • 100 g rendanog trapista
    • 20 ml mleka
    • 30 g semenki suncokreta
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 100 g crnog luka
    • 1 cen belog luka
    • 250 g paradajz pelata
    • 250 ml paradajz soka
    • 150 g crnih maslina bez koštica
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić