Toggle Navigation

 

Krompir bolonjez

Sveže mleveno meso je lako kvarljiva namirnica i zato je treba upotrebiti u roku od 24 časa, a duboko zamrznuto čuvati najduže 2 meseca. Prženo mleveno meso u frižideru se može čuvati do 2 dana, a duboko zamrznuto 3-4 meseca.

Priprema

Tepsiju premazati sa malo ulja, staviti krompir, začiniti i peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20 minuta. Na ostatku ulja propržiti isečen praziluk, dodati med, narendanu šargarepu, naseckane šampinjone i mleveno meso. Preliti sokom od paradajza, dodati paradajz pelat, začine i kratko prodinstati. Propržiti brašno na puteru, naliti mlekom, začiniti i kuvati dok se bešamel ne zgusne. Izvaditi tepsiju iz rerne i preko krompira staviti pripremljeno meso i preliti bešamel sosom. Posuti parmezanom i vratiti u rernu da se zapeče još 15-ak minuta. Servirati jelo na tanjir i poslužiti uz raženi hleb.
Udeo kako ukupnih, tako i zasićenih masnoća, u energetskoj vrednosti ovog obroka je iznad preporučenih vrednosti, te nije pogodan za gojazne osobe na redukcionoj dijeti, kao ni za osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi i srčanim oboljenjima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 505 kcal

Natrijum - 870 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 252.5 kcal

Natrijum - 435 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g krompira
    • 600 g mlevenog svinjskog mesa
    • 150 g praziluka
    • 150 g šampinjona
    • 100 g šargarepe
    • 3 cena belog luka
    • 150 g paradajz pelata
    • 100 ml soka od paradajza
    • 15 g meda
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 40 g parmezana
    • 10 g putera
    • 3 kašike brašna
    • 200 ml obranog mleka
    • dodatak jelu
    • so
    • muskatni orasčić
    • biber
    • 300 g raženog hleba